Waarom knuffelen?

Knuffelpunt 2504 (57).jpg

In onze maatschappij worden velen onder ons te weinig aangeraakt. De meeste mensen zijn zich hier niet eens van bewust. Diep in ons zit er een biochemisch verlangen naar aanrakingen en menselijke verbinding. Als dat verlangen niet ingevuld wordt, uit zich dat in een gevoel van eenzaamheid, stress en een diep gemis.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat voldoende lang knuffelen het stresshormoon cortisol vermindert en de aanmaak van dopamine en oxytocine in ons lichaam stimuleert. Oxytocine is ook gekend als het knuffelhormoon of gelukshormoon en heeft een groot aantal positieve effecten op ons welzijn, waaronder:

  • het verlaagt de bloeddruk en de hartslag

  • het vermindert stress en angst

  • het verbetert de slaap

  • het geeft ons een prettig en rustig gevoel

  • het stimuleert een gevoel van verbondenheid met anderen

  • het verbetert het immuunsysteem

  • het kan chronische pijn verminderen

Daarom: welkom bij KnuffelPunt!

Hoewel knuffelsessies positieve effecten hebben op je welzijn, is het geen psychotherapie of coaching. De sessies van KnuffelPunt zijn wel een goede aanvulling op je therapie. Ben je momenteel in behandeling? Dan is het een goed idee om eerst te overleggen met je therapeut of dokter of een knuffelsessie aangewezen is voor jou.

De rust- en verbondenheidsreactie

Knuffelpunt 2504 (81).jpg

Bijna iedereen heeft al eens gehoord van de vecht- of vluchtreactie. Dit is een reactie op gevaar waarbij ons lichaam korte tijd put uit bovenmenselijke krachten, zodat we in staat zijn om te vechten of te vluchten voor het gevaar. Daarbij stijgt de bloeddruk, reageren we sneller, wordt de spijsvertering bijna stilgelegd en gaat alle energie naar onze spieren. Bij deze reactie zijn stresshormonen zoals adrenaline en cortisol betrokken.

Wat weinigen echter weten, is dat er ook een tegenhanger bestaat van deze vecht- of vluchtreactie. Deze wordt de rust- en verbondenheidsreactie genoemd. Dit systeem zorgt ervoor dat we na de stressreactie terug tot rust komen, dat onze bloeddruk en hartslag weer dalen, dat onze spijsvertering terug op gang komt en dat we weer aandacht hebben voor sociale relaties. Hierbij is onder andere het hormoon oxytocine werkzaam, de tegenhanger van onze stresshormonen.

In een gezond lichaam zijn deze twee systemen in evenwicht. De vecht- of vluchtreactie is bedoeld om in een kortdurende stresssituatie te kunnen overleven. Maar in onze moderne maatschappij staan veel mensen onder langdurige stress. Daarom is het des te belangrijker om het evenwicht tussen de beide systemen te herstellen door de rust- en verbondenheidsreactie te stimuleren. 

Oxytocine speelt hierbij een belangrijke rol. Liefdevolle aanrakingen, knuffelen en massage stimuleren allemaal de oxytocineproductie en brengen rust. Ook alcohol, medicijnen, sigaretten en andere verslavende middelen doen het oxytocinepeil stijgen. Maar ze schaden op termijn onze gezondheid. Liefdevolle of vriendschappelijke aanrakingen en knuffels hebben daarentegen enkel goede effecten op ons welzijn, zowel op de korte als op de langere termijn.